logo-red

Zgodba
Iva Vajgla

Ivo Vajgl se je rodil leta 1943 v Mariboru. Diplomiral je na Biotehniški fakulteti v Ljubljani. Že kot študent se je ukvarjal z novinarstvom, bil je namreč urednik študentskih časopisov Katedra in Tribuna.

Svojo poklicno novinarsko pot je prehodil kot dopisnik agencije Tanjug za Slovenijo, kot dopisnik RTV Ljubljana in Dela v Trstu ter kot dopisnik Tanjuga v Bonnu, kjer je bil dvakrat izvoljen za predsednika Združenja tujega tiska (VAP).

Diplomatsko kariero je začel kot generalni konzul SFRJ v Clevelandu, nato pa je bil slovenski veleposlanik na Švedskem ter v vseh nordijskih in baltskih državah, v Avstriji, kjer je bil tudi vodja slovenske misije OVSE na Dunaju, nazadnje pa je bil veleposlanik v Nemčiji. Leta 2004 je bil izvoljen za zunanjega ministra v vladi Toneta Ropa, nato je bil svetovalec za zunanje zadeve predsednika države Janeza Drnovška do konca njegovega mandata.

Novinarska pot

Svojo poklicno novinarsko pot je prehodil kot dopisnik agencije Tanjug za Slovenijo, kot dopisnik RTV Ljubljana in Dela v Trstu ter kot dopisnik Tanjuga v Bonnu, kjer je bil dvakrat izvoljen za predsednika Združenja tujega tiska (VAP).

Diplomatska in politična kariera

Diplomatsko kariero je začel kot generalni konzul SFRJ v Clevelandu, nato pa je bil slovenski veleposlanik na Švedskem ter v vseh nordijskih in baltskih državah, v Avstriji, kjer je bil tudi vodja slovenske misije OVSE na Dunaju, nazadnje pa je bil veleposlanik v Nemčiji.

Leta 2004 je bil izvoljen za zunanjega ministra v vladi Toneta Ropa, nato je bil svetovalec za zunanje zadeve predsednika države Janeza Drnovška do konca njegovega mandata.

Trikrat je bil izvoljen za poslanca, najprej leta 2008 v Državni zbor na listi stranke Zares, nato pa še dvakrat v Evropski parlament, 2009 na listi Zares in 2014 Desusa. Kot poslanec Državnega zbora je vodil odbor za zunanjo politiko, kot evropski poslanec pa je bil član odbora za zunanje zadeve Evropskega parlamenta. Deloval je v liberalni parlamentarni skupini ALDE, bil pa je član Evropske Demokratske Stranke (EDP), socialno-liberalnega dela skupine ALDE.

Med drugim je bil poročevalec Evropskega parlamenta za Makedonijo, poročevalec svoje politične skupine za Hrvaško, Srbijo in Črno goro ter vodja platforme za dialog EU-Katalonija.Bil je tudi
namestnik predsednika parlamentarne skupine za vprašanja starejših in invalidov ter aktivni član skupin za sodelovanje s Palestino in z Izraelom ter vodja skupine prijateljstva z Zahodno Saharo.

Priznanja

Za svoje delo na mednarodnem področju je prejel prestižno Italijansko nagrado Zlati Galeb (»Gabbiano d’Oro«), eno najvišjih odlikovanj Katalonske vlade Križ sv.Jurija (»Creu de sant Jordi«) in posebno priznanje predsednika Zahodne Sahare Mohameda Abdelaziza.

Poliglot

Govori angleško, nemško, italijansko, francosko in jezike nekdanjih jugoslovanskih narodov. 

Mož in oče

Živi na Logu pri Brezovici, je oče treh sinov, poročen z mednarodno uveljavljeno harfistko Mojco Zlobko Vajgl, redno profesorico na Akademiji za glasbo Univerze v Ljubljani. Seveda je tudi velik ljubitelj umetnosti.

Podpri kandidaturo

Podprite kandidaturo Iva Vajgla za predsednika Rebublike Slovenije z overjenim podpisom.

3000+

Overjenih podpisov podpore